Dit project startte tijdens de koffiepauze in Freinetschool de Appeltuin in Leuven waar leerkrachten aan de praat raakten over techniek...

Techniek komt immers in elke klas regelmatig aan bod via de praatrondes. Soms is dat heel kleinschalig in de vorm van een onderzoekje dat het antwoord kan geven op een eenvoudige vraag. Soms is het ingebed in een project of een atelier dat uitmondt in creatieve technische hersenspinsels als zenuwspiralen, lichtcircuits, magneetspelletjes of petflesraketten.

De vragen over techniek en wetenschap komen recht uit de leefwereld van de kinderen. Als leerkracht is het jammer genoeg niet altijd makkelijk erop in te spelen omdat je niet altijd de nodige materialen bij de hand hebt.
Hoe zouden we daaraan kunnen verhelpen?

Bovendien blijft een activiteit nog te vaak binnen de klasmuren. Het zou fijn zijn als kinderen die rond techniek iets uitgewerkt hebben, de kans krijgen ook anderen uit te dagen en erbij te betrekken.
Alleen, hoe pendel je tussen verschillende klassen?

Tenslotte zou het handig zijn als we activiteiten rond techniek zouden kunnen inventariseren in een soort fichesysteem. Als een kind bijvoorbeeld een koelkastmagneetje toont in de praatronde, kan je daarnaar teruggrijpen.
Maar waar bewaar je dan die fiches?

Zo, hardop denkend, kreeg het idee van een 'Techmobiel' voor de Appeltuin vorm. En waarom zou onze Techmobiel op termijn niet ook naar andere scholen kunnen rijden? Zij zouden onze Techmobiel-fiches kunnen gebruiken en de databank met eigen activiteiten kunnen aanvullen. Goed idee? Waarom zouden we dan nog langer wachten? De Techmobiel is al onderweg!