K l i k   h i e r   v o o r   d e   o n l i n e   i n v e n t a r i s  !

Het Techmobielproject wil samen met het onderwijs, het bedrijfswezen en de overheid een extra prikkel geven om techniek in het basisonderwijs meer gestalte te geven. Daartoe hebben we een Techmobiel ontwikkeld.

De eerste versie van de Techmobiel was een houten modulaire constructie.
Met steun van de provincie Vlaams-Brabant en Cera werden ondertussen ook twee nieuwe versies gebouwd uit aluminium en plexiglas. Elke Techmobiel herbergt een schat aan technisch en wetenschappelijk materiaal. Met behulp van dit materiaal kan je met de klas elk aspect van techniek op een eenvoudige maar prikkelende manier exploreren.

Het is erg belangrijk dat de Techmobiel daadwerkelijk mobiel is. We willen immers dat de leermomenten niet blijven hangen in het hoekje waarin de Techmobiel toevallig staat. Dat is meteen ook de reden waarom je bij de Techmobiel ook presentatiemateriaal kan krijgen zoals een laptop en een beamer.
 

De Techmobiel kan je kosteloos ontlenen. De enige verbintenis die je aangaat bij ontlening is dat je verslag maakt van de activiteiten die  mbv de Techmobiel in jouw klas georganiseerd werden. Als deze activiteiten ook inspirerend kunnen zijn voor andere leerkrachten, dan plaatsen we ze in de zoekhoek. Zo ontstaat er een database aan zinvolle techniek-activiteiten, een verzameling van de expertise die nu vaak binnen de klasmuren blijft.

 

Op de website kan je ook zinvolle links vinden naar sites over techniek en naar een ondertussen zeer populaire spelletjespagina!

Zowel de constructie als de activiteiten blijven we voortdurend optimaliseren. Niet vanuit een ivoren toren of vanuit de pretentie alsof wij het beter zouden weten, wel op basis van onze en van jullie ervaringen!

Enkele voorbeelden van materialen die je in elke Techmobiel vindt:

-allerlei materialen rond elektriciteit en alternatieve energiebronnen: zonnepanelen, solar-motortjes, lampjes, batterijhouders,...

-allerlei materialen rond het thema magnetisme zoals magneten, ijzervijlsel,...

-handgereedschappen: alles voor houtbewerking, tangen, schroevendraaiers, hamers, (figuur-)zagen,...

-elektrische gereedschappen: wipzaag, boormachine, tempexsnijder,soldeerbouten,lijmpistool,microscoop,...

-een aantal materialen om te experimenteren rond mechanica

De volledige lijst met materialen kan je bekijken in onze online inventaris die je vindt na een klik bovenaan deze pagina!

 

De Techmobiel v1 Ún v2 in beeld:
 
Ben je benieuwd hoe dit project ontstaan is? Klik hier voor een snuifje historiek.